Skip to main content

Vuokratyö eli virallisemmin henkilöstövuokraus on yleistä – sitä on paljon tarjolla eri toimialoilla. Vuokratyötä on karkeasti kolmenlaista:

 1. jatkuva työsuhde henkilöstövuokrausyritykseen, josta aina siirrytään eri työpaikkoihin eri työnantajalle. Työnantajana on henkilöstövuokrausyritys, mutta työntekijä työskentelee asiakasyrityksessä, joka perehdyttää työntekijän sekä antaa työtehtäviä – ja  huolehtii työturvallisuudesta ja asianmukaisista varusteista. Työntekijän palkkaus sovitaan erikseen ja palkka on vähintään työehtosopimuksen mukainen.
 2. Koeaika esimerkiksi 6 kuukautta henkilöstövuokrausyrityksen palkkalistoilla ja sitten siirtymä varsinaisen työnantajan listoille.
 3. Suorarekrytointi henkilöstövuokrausyrityksen kautta lopulliselle työnantajalle – koeaikana siis jo varsinaisella työnantajalla.

Hyvin ja huolellisesti hoidettuna sekä työntekijä että työnantaja hyötyvät vuokratyösuhteesta. Haasteita ja ongelmia toki on; uusi työympäristö ja työkaverit kuluttavat energiaa, epävarmuus töiden jatkumisesta painaa ja nopeisiin tarjouksiin pitäisi tarttua heti. Haasteista huolimatta vuokratyötä kannattaa ilman muuta hakea. Monissa elämäntilanteissa kuten opiskellessa, ennen armeijaa tai perhetilanteen vaatiessa se on joustava ja tarjoaa työnhakijalle vaihtelevan työn. Sen myötä saa varteenotettavaa työkokemusta ja oppia uusista työpaikoista ja jopa aloista. Sen myötä työpaikoista tulee tuttuja rekrytoijia ja useimmiten työsuhteet ovat melko pitkäaikaisia.

Vuokratyöyritys tekee parhaansa, jotta sen asiakasyritys saa kykenevän, ammattitaitoisen työntekijän. Siksi vuokratyöhakuun pitää paneutua kuin hakisi mihin tahansa muuhun työhön. Miltei aina ensimmäistä kertaa johonkin henkilöstövuokrausyritykseen kirjautuessasi joudut täyttämään kyselylomakkeen omasta ammatillisesta taustastasi, luot oman profiilisi heille. Lisäksi monesti saat mahdollisuuden tallettaa CV:n ja hakukirjeen samaan järjestelmään. Ja sama homma erikseen jokaiselle henkilöstövuokrausyritykselle. Arrgghh – se on enemmän kuin ärsyttävää, vaivalloista ja aikaa vievää! TEE SE SILTI HUOLELLISESTI JA TEE TEKSTIÄ NIIN PALJON KUIN MAHTUU JA KYSYTÄÄN! Tulevaisuudessa Työmarkkinatori tvs. keskitetty palvelu voi helpottaa profiilien teossa ja käytössä.

Perusjuttu on tehdä mahdollisimman huolellinen oma profiili. Tee se näin:

 1. Täytä yhteystietosi oikein; puhelinnumero ja s-posti. Seuraa niitä ja vastaa kun saat viestin tai soiton.
 2. Täytä koulutustietosi muistaen myös kurssit, joita olet suorittanut.
 3. Kielitaitoon laita kaikki kielet, joilla työssä pärjäät vähintään välttävästi.
 4. Listaa kaikki työkokemuksesi. Avaa työtehtäväsi, älä tyydy laittamaan vain titteliä. Esimerkiksi pelkkä ”Hitsaaja” ei kerro, mitä osaat. Ei myöskään lause ”Hitsasin kappaleita” sen sijaan ” Hallitsen ruostumattomien ja seostamattomien terästen TIG-hitsauksen” kertoo tismalleen, mitä osaat.
 5. Muista kirjata kaikki voimassaolevat työ- ja pätevyyskorttisi
 6. Rastita tai kerro kaikki ne toimialat, joilta voit töitä ottaa vastaan. Älä ole liian tiukka itsellesi vaan mieti, mistä kaikesta osaamisellasi selviäisit ja tykkäisit tehdä.
 7. Laita mahdollisimman laaja maantieteellinen hakualue. Jos matkatyö käy niin sano se.
 8. Vuorotyökysymykseen kannattaa vastata sen mukaan, mihin aidosti lähdet. Muista, että jos hakuammattisi tyypillisesti tehdään vuoroissa, niin silloin siihen pitää olla valmiutta.
 9. Tee, jos mahdollisuus annetaan, itseäsi ammattilaisena ja työkaverina kuvaava teksti. Usein ns. avoin hakemus -kenttä. Kirjoita vaikka aiheista: 1. Tätä osaan/vahvuuteni 2. Tätä haluan tehdä 3. Millaista kanssani on työskennellä ja 4. Tällaiset pakolliset pätevyydet, sertifikaatit, työkortit, kielitaito minulla on.
 10. Lataa pdf-muotoisena CV:si, Jos siinä on kuva niin erillistä kuvaa ei tarvita. Voit tehdä myös hakukirjeen, jossa kuvaat laajemmin kuin järjestelmän kentässä itseäsi.
 11. Valmistaudu haastatteluihin huolellisesti – ota selvää, millaiselle työnantajalle olet ehdolla ja mitä työ vaatii. Osoita kiinnostuksesi ja motivaatiosi.

Ole aktiivinen henkilöstövuokrausyrityksiin päin – älä tyydy odottamaan yhteydenottoa vaan kysy ja tarjoudu. Seuraa avoimia työpaikkoja ja hae mahdollisimman nopeasti. Keskustele henkilöstövuokrausyrityksen yhteyshenkilön kanssa ja pyydä häneltä palautetta itsestäsi ja anna myös rakentavaa palautetta heille päin jos aihetta on.

Lisää aiheesta: Henkilöstövuokraus, hyvä vai paha?

Ilmoita työvoiman tarpeesta
=